Geschiedenis van de Besthmenerberg

Sinds 2021 bestaat de naam Ommerland, maar de geschiedenis gaat heel wat jaren terug in de tijd…

Het ontstaan van de Besthmenerberg

De Besthmenerberg is een stuwwal die is ontstaan in de laatste ijstijd. Dat is natuurlijk wel heel ver terug in de tijd, maar de geschiedenis van Vakantiepark Ommerland gaat ook behoorlijk ver terug! Dit prachtige stuk natuur wordt sinds 1925 al gebruikt als vakantieoord! Graag vertellen wij dan ook de geschiedenis van Camping Ommerland als vakantieoord.

Boek je vakantie

Van Sterkamp naar Kamp en conferentieoord De Besthmenerberg

De Besthmenerberg werd meer dan 95 jaar geleden al gebruikt als vakantieoord! Vanaf augustus 1925 werd er voor het eerst gekampeerd op de Besthmenerberg! In de bossen en op de heide werd een kampeerterrein, winkel, postkantoor, kantine, conferentiecentrum, radiofaciliteiten en nog veel meer gerealiseerd voor een comfortabel verblijf in die tijd. De meeste bouwwerken waren in hout uitgevoerd. Ook werd een klein Amfitheater aangelegd voor de dagelijkse kampvuren.

Jaren zijn hier de bekende Sterkampen van de Indische Krishnamurti georganiseerd, met duizenden bezoekers afkomstig uit de hele wereld. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond al snel de vraag wat er met het prachtige stuk natuur op de Besthmenerberg zou gaan gebeuren. Jeugdorganisaties kwamen met plannen om van het voormalige ‘Sterkamp’ een groot kamp en conferentieoord te maken. Zo ontstond kamp en conferentieoord ‘De Besthmenerberg’, wat een stuk moderner werd ingericht dan het voormalige Sterkamp. Zo werd de watervoorziening en de benodigde sanitaire inrichtingen verbeterd en uitgebreid. Een aantal bestaande kamphutten werd weer geheel hersteld en het grote openluchttheater werd in 1948 voor het eerst gebruikt, toen er een zogeheten Pinkster ’48 werd georganiseerd met maar liefst 5000 deelnemers.

Geschiedenis van de Besthmenerberg Camping Ommerland 1
Stichting Vacantievreugd

Het campingterrein werd na de Jeugdkampen door de Staat in erfpacht uitgegeven aan de stichting Vacantievreugd, die opende op 11 juli 1953 opnieuw het campingterrein.
De eerste gasten waren medewerkers van grote Nederlandse bedrijven, die de stichting Vacantievreugd hadden opgericht om hun medewerkers tijdens vakanties te laten genieten van rust, ruimte en natuur en al het goede wat het Vechtdal te bieden heeft. Gasten die geen binding met deze bedrijven hadden waren pas vanaf begin jaren tachtig welkom.

In de beginjaren betekende vakantie vieren op de Besthmenerberg overnachten in houten gebouwen. Later kwamen daar grote tenten bij. De houten gebouwen van toen zijn in de loop van de jaren vervangen door comfortabele stenen vakantie bungalows en op de velden kwamen steeds meer caravans en tenten te staan.

Geschiedenis van de Besthmenerberg Camping Ommerland 2 416x416Geschiedenis van de Besthmenerberg Camping Ommerland 1

Recreatiecentrum Besthmenerberg

In 2008 is Recreatiecentrum Besthmenerberg door Vacantievreugd Recreatie overgedragen aan de huidige eigenaar en verder gegaan onder de naam Recreatiecentrum Besthmenerberg B.V. De naam Vacantievreugd is blijven bestaan. Hieronder vallen nog steeds Camping Samoza en Camping & Jachthaven de Meeuw.

Vanaf de overname is Recreatiecentrum Besthmenerberg aan de slag gegaan om vanuit de passie voor mens, dier en natuur iedereen op zijn eigen manier te kunnen laten genieten van al het moois dat de schitterende locatie te bieden heeft. Het 85 hectare uitgestrekte bosgebied waaruit ons park bestaat maakt het tot een plek voor ruimte, rust en soms ook avontuur. Om iedereen te kunnen laten genieten van deze mooie plek zijn door de jaren heen de voorzieningen aangepast en uitgebreid.

Veranderingen op de kampeervelden
 • Ruimere kampeerplaatsen
 • Comfort kampeerplaatsen met aan- en afvoer van water op de plek
 • Hogere amperage elektra
 • Luxe sanitairgebouwen
 • Speeltoestellen op de kampeervelden
 • Uitbreiding honden kampeerplaatsen, accommodaties en faciliteiten
 • Internet
Veranderingen in de accommodaties
 • Glamping lodges
 • Chalets
 • Nieuwe inrichting
 • Nieuwe terrassen en tuinen
Veranderingen in de faciliteiten
 • Manege
 • Outdoorcentrum NuNature
 • Grote speeltuinen
 • Air trampoline
 • Pumptrackbaan
 • Binnen speeltuin
 • Chill Out voor de jeugd
 • Vernieuwde¬†horeca
 • Waterspraypark
 • Waterglijbanen
 • Ommer Oase Wellness & Gifts

De camping is hierdoor uitgegroeid tot een modern vakantiepark met vele mogelijkheden, verbonden met de natuur.

In 2021 ging Recreatiecentrum Besthmenerberg verder als Ommerland!

Een nieuwe naam passend bij een nieuw tijdperk! Het park was in de tijd van Recreatiecentrum Besthmenerberg uitgegroeid tot een modern vakantiepark en veel nieuwe plannen en ontwikkelingen. De huidige naam paste hier niet meer bij, maar de kernwaarden ‘ruimte, bos, Ommen en ontspanning’  blijven onlosmakelijk verbonden met het park. De nieuwe naam Ommerland vindt hierin dan ook zijn oorsprong.

Vanuit de passie voor mens, dier en natuur willen wij dat iedereen op zijn eigen manier kan genieten van al het moois dat de natuur op en om ons park te bieden heeft. Zoals klimmen in het klimbos, boogschieten, paintballen, wandelen, fietsen, speuren, hutten bouwen, zwemmen, paardrijden en overnachten midden in het bos! Welke connectie je ook hebt met de natuur, in Ommerland geniet je optimaal van het buitenleven.

Ommerland. Verbonden met buiten

Ommerland op de Besthmenerberg is een wereld op zichzelf. Een land (een uitgestrekt gebied) met verschillende mogelijkheden, gericht op diverse doelgroepen. De naam beschrijft uitgestrektheid en ruimte, één van de mooie kenmerken van ons park: 85 hectare bosgebied in Ommen voor vakantie en dagrecreatie. Een plek voor jong en oud, voor rust, ruimte maar ook spanning én avontuur. Ommerland heeft een duidelijke link naar de natuur en naar de gemeente Ommen.

Natuurlijk kan niet alles in één keer en ontwikkeld Ommerland zich elk jaar verder en staan er veel meer super gave vernieuwingen op de planning!

Ommerland receptioniste Camping Ommen 2

Kan ik je ergens mee helpen?